KES ROGOL AMAH.”DAP MELINDUNGI MANGSA ATAU PEMANGSA?”

KES ROGOL AMAH..”DAP MELINDUNGI MANGSA ATAU PEMANGSA?”

Assalamualaikum WBT

22 ZhulHijjah 1440H/23 Ogos 2019

*ISMAIL SABRI YAAKOB*

*KETUA PEMBANGKANG MALAYSIA*

*Naib Presiden UMNO*

Tindakan Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Perak merangkap Ahli Parlimen Beruas YB Ngeh Koh Ham membuat lapuran polis kononnya ada pihak yang membawa “Amah”(Warga Indonesia) yang mendakwa dirinya dirogol oleh Exco Kerajaan Negeri Perak yang juga ADUN DAP YB Yong Khoo Kiang merupakan satu tindakan yang tidak bertanggungjawab dan memalukan.

Isu di sini adalah “Amah Indonesia” tersebut mengadu dirogol dan memerlukan pembelaan.Sudah pasti mangsa ini berada dalam ketakutan dan mengetahui kedudukan perogol beliau yang merupakan “Orang Berpengaruh”. Pasti mangsa merasa keselamatan beliau terancam dan memerlukan perlindungan.

Sepatutnya kita semua rakyat Malaysia memuji tindakan pihak yg membawa amah ke Balai Polis untuk membuat lapuran polis tersebut.

*Apakah hanya kerana YB berkenaan ADUN DAP maka beliau kebal dari undang-undang atau ”Untouchable?”*

*Apakah kerana beliau seorang ADUN DAP maka dia bebas melakukan apa saja termasuk merogol?*

Sbg Ahli Parlimen dan Speaker Dewan Undangan Negeri dan lebih-lebih lagi sebagai pengamal undang-undang sepatutnya Ngeh merupakan orang yang paling awal untuk membawa amah ini ke balai polis untuk membuat lapuran polis.

Apakah tugas Ngeh sebagai pengamal undang-undang untuk melindungi pemangsa atau mangsa?

Lapuran polis tidak bermakna YB Yong telah dan terus dianggap bersalah.Pihak Polis pasti akan menjalankan siasatan dengan rapi dan teliti mengikut SOP sedia ada.Pihak hospital akan menjalankan pemeriksaan rapi terhadap mangsa.Selepas itu barulah pihak polis menghantar kertas siasatan kepada Jabatan Peguam Negara untuk membuat keputusan samada perlu mendakwa atau tidak.Jika ada kes prima facie barulah orang yang disyaki akan di tuduh.

Saya difahamkan YB Paul Yong dituduh di mahkamah di bawah Seksyen 376.Ini jelas bermakna wujud dan ada kes prima facie dalam kes ini.

Tindakan Ngeh dilihat seolah-olah cuba mengganggu proses undang-undang dan cubaan mencampuri urusan yang tidak harus dicampuri sebagai seorang “Orang Politik”.

*”Rule of Law”* semestinya mencakupi semua pihak dan tidak terkecuali pemimpin Bangsa DAP.

Pihak DAP yang kononnya selama ini cuba menonjolkan kalangan mereka sebagai “JUARA” kepada rule of law kini jelas merekalah yang tidak menghormati malah membelakangkan rule of law.

Saya berharap pihak berkuasa samada pihak polis, pihak pendakwaan malah pihak mahkamah tidak rasa tertekan atau dipengaruhi dengan lapuran polis oleh YB Ngeh Koh Ham ini.

Keadilan mesti ditegakkan. Undang-undang negara kita harus menjadi sebuah undang-undang yang melindungi “Mangsa” dan bukannya melindungi “Pemangsa”.

_*DSIS*_

Categories: Politic